مستندمسابقه خانه ما

مستندمسابقه خانه ما

ماجرای ترسناک قبض های برق
۱۷ خرداد ۱۳۹۵
0
مهارت های مالی

یکی از هزینه های ثابت هر خانواده در پایان ماه، هزینه مصرف برق است که عدم مدیریت این هزینه ها منجر به درج رقم های بالای هزینه برق در قبض ماهیانه می شود و برق سه فاز از کلّه بزرگترهای خانه می پراند! االبته بدیهی است که این معضل هم مانند بسیاری از مسائل دیگر، راه حل هایی دارد. در این مقاله به بررسی راهکارهای کاهش مصرف و در نتیجه کاستن از هزینه برق مصرفی خانوار می پردازیم.

آمارها نشان می دهند که میزان برق مصرفی خانوارها در ایران، تقریبا 2 برابر سرانه مصرف خانگی در سطح جهان است که این اختلاف، متاسفانه بسیار چشمگیر است و لزوم اصلاح الگوی مصرف انرژی برق را جدی تر می نماید.

از طرفی برای مدیریت و اصلاح الگوی مصرف برق، باید از میزان برق مصرفی لوازم مختلف، آگاهی داشته باشیم. بررسی ها نشان می دهند که 30 درصد مصرف برق خانوار، صرف روشنایی می شود، ۹/۲۷ درصد مربوط به یخچال و فریزر، ۹/۲۵ درصد مصرف برق صرف کولر آبی و گازی، ۸/۹ درصد صرف وسایل صوتی و تصویری، ۴/۱ درصد مربوط به ماشین لباسشویی و ۵ درصد مصرف برق خانوارها هم به سایر لوازم مربوط می باشد. بالاترین میزان مصرف برق به لوازم روشنایی خانه و پس از آن به یخچال و فریزر و پس از آن کولر آبی و گازی اختصاص دارد.

با آگاهی از سهم مصرفی برق وسایل مختلف خانگی، راه کارهای زیر را می توان برای بهبود و اصلاح وضعیت مصرف برق خانگی، پیشنهاد نمود:

– اولین گام در هنگام تهیه لوازم برقی، توجه به برچسب انرژی وسیله موردنظر است. برچسب انرژی البته بحث تازه ای نیست و احتمالا مصاحبه ها و گزارش های متعدد رسانه های عمومی را در دهه 80 در مورد آن به خاطر دارید! برچسب انرژی، برگه ای حاوی اطلاعاتی در خصوص لوازم برقی، شامل علامت تجاری شرکت سازنده، نام شرکت سازنده و مدل دستگاه و میزان مصرف انرژی دستگاه است و بر روی لوازم برقی درج می شود. شاخص میزان مصرف انرژی با حروف لاتین از حرف A تا G نمایش داده می شود. حرف A نشان دهنده کمترین میزان مصرف انرژی و بالاترین کارایی و حرف G نشان دهنده بیشترین میزان مصرف انرژی و کمترین کارایی در دستگاه های انرژی بر می باشد. از اواخر دهه 70، استفاده از این برچسب بر روی لوازم انرژی بر، در کشور ما رایج و اجباری شد. توجه به میزان مصرف انرژی دستگاه، کمک بسیاری به مدیریت مصرف انرژی خواهد کرد. توصیه می شود هنگام خرید لوازم برقی، دستگاه هایی که دارای برچسب انرژی سطح Aیا B هستند خریداری شوند.

برچسب انرژی

– نکته مهم بعدی، استفاده حداقل از لوازم برقی، در ساعات اوج مصرف برق است. در ایران، ساعات اوج مصرف برق، از حدود یک ساعت قبل از اذان مغرب تا 4 ساعت پس از آن را دربر می گیرد. البته در مناطق گرمسیری کشور، ساعات 14 تا 16 نیز ساعات پرمصرف به شمار می آیند.

– با توجه به سهم بالای لوازم روشنایی در مصرف برق، استفاده از لامپ های کم مصرف یا لامپ های مهتابی به جای لامپ های رشته ای، توصیه موکد کارشناسان است. جالب است که بدانید انرژی مصرفی لامپ کم مصرف، حدود 20 درصد لامپ رشته ای و عمر آن 8 برابر لامپ رشته ای است. لامپ های رشته ای برای مکان های مرطوب و جاهایی که زیاد روشن و خاموش می شوند، مناسب تر هستند.

لامپ های کم مصرف

– توصیه مشهور دیگری که آویزه گوش پدر و مادرهای امروزی هست و یادآوری آن خالی از لطف نیست همان توصیه مشهور بابابرقی است: هرگز نشه فراموش، لامپ اضافی ….!

– برای استفاده بهینه از یخچال و فریزر، بهتر است دمای یخچال روی 3 درجه و فریزر در حدود 16- درجه سانتیگراد تنظیم شود. همچنین نوارهای درزگیر یخچال و فریزر هرچند وقت یکبار بررسی شوند. نکته مهم دیگر این که غذاهای گرم بلافاصله داخل یخچال و فریزر قرار داده نشوند و در یخچال و فریزر نیز به مدت طولانی باز نماند.

– توصیه می شود در شهرهایی با آب و هوای خشک مثل شهر تهران از کولرهای آبی استفاده شود چون کولرهای گازی، علاوه بر قیمت اولیه بالا و مصرف بالای انرژی، منجر به خشکی بیش از حد هوا می شوند.

– کولرها اعم از آبی یا گازی باید در سایه قرار داشته باشند یا حداقل سایه بانی بر روی آنها تدارک شود. همچنین کانال کشی های طولانی برای کولر منجر به افزایش مصرف انرژی می شود. ضمنا تعویض پوشال کولرهای آبی و سرویس سالیانه آنها توصیه اکید کارشناسان برای بهبود عملکرد دستگاه می باشد.

– در خصوص لوازم صوتی و تصویری، توصیه می شود از مانیتورهای LED استفاده کنید. تکنولوژی LED میزان انرژی کمتری نسبت به LCD ها مصرف می نماید.

– موسیقی را با صدای کمتری گوش کنید. واقعا چه نیازی است که کل محله از صدای باندهای بزرگ و عجیب و غریب خانه ما فیض ببرند؟! دستگاه های صوتی با ابعاد بزرگ، مصرف برق خانگی را به شدت افزایش می دهند.

– اگر از رایانه رومیزی خود مرتب استفاده می کنید، به شدت توصیه می شود که در هنگامی که نیازی به دستگاه ندارید، ان را در حالت Hybernate قرار دهید و به صورت روشن رها نکنید. این وضعیت، مصرف برق دستگاه را به شدت کاهش می دهد و در عین حال نیازی به روشن و خاموش کردن مکرر دستگاه نخواهید داشت.

– لباس های کثیف اگر یک هفته هم منتظر شوند، به جایی برنمی خورد! ماشین لباسشویی را هفته ای یک بار پر از لباس کرده و روشن کنید. همچنین می توان درجه تنظیم دمای آب ماشین را بر روی بازه سرد تا گرم تنظیم کرد. استفاده از آب داغ در ماشین های لباسشویی، فشار زیادی به دستگاه وارد کرده و مصرف برق را به شدت افزایش می دهد.

– نکته مربوط به ماشین لباسشویی در مورد ماشین ظرفشویی هم صدق می کند! ماشین ظرفشویی را کاملا پر کنید و سپس از آن استفاده کنید و مابقی قضایا!

– لوازم برقی متفرقه، بخش مهمی از مصرف برق خانگی را به خود اختصاص می دهند. دو شاخه دستگاه های برقی را در صورتی که مدت طولانی از آنها استفاده نمی کنید از برق بکشید و اگر از سه راهی های دکمه دار استفاده می کنید در هنگام شب، دکمه ی آن را خاموش کنید. یک نکته جالب توجه دیگر این که شارژرهای موبایل و لپ تاپ و اصولا همه آداپتورها در حالی که به برق وصل باشند و در حال شارژ چیزی نباشند، نیز برق مصرف می کنند. حتما آنها را از پریز برق جدا کنید.

– لوازم برقی که تولید حرارت می کنند، مصرف برق بسیار زیادی دارند. حتی المقدور از سماور برقی، بخاری برقی و … استفاده نکنید و استفاده از لوازمی مثل اتو را به ساعات اولیه روز موکول نمایید.

یادمان باشد مدیریت و اصلاح الگوی مصرف انرژی های مختلف از جمله انرژی برق، علاوه بر کاهش هزینه های خانواده، کمک بسیار بزرگی به کاهش مصرف انرژی در سطح جهان و بهبود وضعیت زیستی خواهد کرد. این مساله، رسالتی است که بر دوش تک تک افراد خانواده سنگینی می کند!

شما نیز هر سؤال و دغدغه ای پیرامون مصرف برق و نحوه کاهش هزینه های آن دارید، در قسمت نظرات زیر مطرح کنید.

برای اطلاع و استفاده از سایر مطالب ما، به کانال تلگرام خانه ما بپیوندید:

کانال خانه ما در تلگرام

نظرات کاربران

شما هم نظرات خود را برای خانه ما ارسال کنید.

مطالب مرتبط